Ingatlanos tévhitek 6.– Megkerülni az ingatlanost?

Korábban több bejegyzésben is foglalkoztam már az ingatlanközvetítői szerződésekkel, amelyekben főként arról esett szó, hogy milyen téves, rossz vagy éppen tisztességtelen gyakorlattal találkozhatunk.

Most viszont szeretném egy kicsit megvilágítani a dolgokat a másik oldalról is, nevezetesen az ingatlanközvetítői szemszögből. Ahogy több bejegyzésben is megemlítettem, sokan úgy gondolják, hogy az ingatlanközvetítői szerződés csak valamilyen iránymutatás, segítségkérés, ha a közvetítő hozott vevőjelöltet, majd szimplán csak kihagyják az ügyből, csúnyábban szólva „megkerülik”.

Bár sajnos tényleg sok olyan kikötéssel találkozhatunk a közvetítői szerződésekben, amelyek nem állják meg a helyüket, óva intenék mindenkit attól, hogy azt gondolja, az ingatlanosnak igazából nem is kell fizetni, vagy könnyen kihagyható egy ügyletből. Egyrészről nem szabad elfelejteni, hogy sok ingatlanközvetítő valóban kiváló munkát végez és komoly segítséget nyújt az eladás során, így megérdemli a közvetítői díjat, másrészről pedig nem csak megérdemli, hanem szép számmal akadnak olyan esetek, amikor jogi szempontból is jár neki a díj.

A jelen bejegyzésben a megkerülés egyik tipikus esetével szeretnék foglalkozni, mégpedig azzal, amikor az ingatlanközvetítő által hozott vevőjelölt és az eladó közvetlenül felveszi egymással a kapcsolatot és úgy döntenek, hogy a továbbiakban kihagyják a közvetítőt az ügyből. Erre persze van lehetőség (korábbi bejegyzésben szó volt arról, hogy nem feltétlenül kell az egész ügy alatt az ingatlanos jelenlétét biztosítani), de ettől még a közvetítői díjat ki kell fizetni, ha a közvetítő tevékenységének eredményeképpen jön létre az ügylet a felek között.

Érthető módon, ha a felek egyszerűen ignorálják a közvetítőt, nem veszik fel neki a telefont, nem válaszolnak stb., az sokszor a közvetítőnek is gyanús lehet. Ne gondoljuk, hogy az ingatlanközvetítő nem szerezhet tudomást arról, hogy ha megtörtént az adásvétel. Az ingatlan tulajdoni lapja bármikor, bárki által lekérhető, ezen pedig szinte azonnal látszani fog (a tulajdoni lapról bővebben ebben a bejegyzésben olvashat), hogy ha az ingatlanra adásvételi szerződés köttetett, sőt az is, hogy ki kéri a tulajdonjog bejegyzést, tehát ki a vevő. Az ingatlanközvetítő ebből már könnyen össze tudja rakni a képet, látja, hogy megkerülték, és érthető módon nem szeretne elesni attól a díjtól, amelyért megdolgozott, innentől tehát megindulhat az igényérvényesítési eljárás a közvetítői díjat nem fizető megbízó (aki általában az eladó) ellen. Ha a közvetítő bizonyítani tudja, hogy az ő közreműködésének az eredménye az eladó és vevő között létrejött szerződés, akkor nagy valószínűséggel egy peres eljárás is az ő javára dőlhet el. Ez esetben pedig a nem fizető megbízó nemhogy spórol a közvetítői díj nem fizetésével, hanem ezen felül a kamatokat, perköltséget is ki kell fizetnie, ami sokszor szintén komoly összeget tehet ki.

Ha többet szeretne megtudni az ingatlanközvetítői szerződésekről, ajánlom figyelmébe azokat a bejegyzéseket, amik ezzel a témával foglalkoztak:

Ingatlanos tévhitek 1. rész – Letétként pénzt az ingatlanosnak?

Ingatlanos tévhitek 2. rész – Tényleg nem mondhatom fel az ingatlanközvetítővel kötött szerződést?

Ingatlanos tévhitek 3. rész – Kizárólagos szerződést kötöttem, én már nem is árulhatom?

Ingatlanos tévhitek 4. rész – Átalánydíj, költségtérítés és társai – tényleg ki kell fizetnem?

Ingatlanos tévhitek 5. rész – Ingatlanos nélkül egymáshoz sem szólhatunk?

Ha bizonytalan, kérjen szakértő segítséget, én magam is örömmel állok rendelkezésére!

A jelen bejegyzésben szereplő tartalom nem minősül jogi tanácsadásnak és nem hoz létre megbízási szerződést. Minden ügy más és más, így minden esetben szükséges az ügy egyedi, részletes ismerete a személyre szabott megoldás megtalálásához. Kérdés esetén keressen bizalommal a www.drrusin.hu weboldalon található elérhetőségeken!

4 thoughts on “Ingatlanos tévhitek 6.– Megkerülni az ingatlanost?

  1. Krisztián Mariann says:

    Üdvözlöm!
    Kötöttem egy ingatlanossal bármikor felmondható nem függő szerződést, az általa hozott megtekintő másnap megkeresett, hogy kerüljük meg az ingatlanost. A szerződésen úgy van, hogy 12 hónapig ha a megtekintő vagy bármely ismerőse, rokona veszi meg, úgyanúgy ki kell fizetnem a sikerdíjat.
    A vevőm a lánya nevére szeretné megvásárolni.

    • dr. Rusin-Nagybán Rita Brigitta says:

      Üdvözlöm!

      Az Ön által leírtak alapján számomra úgy tűnik, hogy a közvetítő által hozott vevőnek (illetve a vevő lányának) szeretné értékesíteni az ingatlant, ha ez megtörténik, akkor véleményem szerint a közvetítő részére jár a díj. A megtekintő valószínűleg aláírt egy nyilatkozatot, amivel a közvetítő igazolni tudja egy esetleges peres eljárásban, hogy az ő közreműködésének eredményeként történt meg az ingatlan értékesítése, akkor is, ha nem közvetlenül a megtekintő, hanem a megtekintő lánya lesz a vevő. A tulajdoni lap lekérésével a közvetítő ellenőrizni tudja a vevő személyét, és valószínűleg a rokoni kapcsolat is fel fog tűnni. A szerződés Ön által írt rendelkezésére hivatkozva véleményem szerint az ingatlanközvetítő sikerrel kérheti a díja megfizetését.
      A pontos válaszhoz ugyanakkor az ügy teljeskörű ismerete lenne szükséges, beleértve az ingatlanközvetítővel kötött megbízási szerződését is. Amennyiben igényt tartana konzultációra, úgy keressen bizalommal a honlapon található bármely elérhetőségen!

  2. Kovács András says:

    Jó napot! Az eladó által megbízott ingatlanossal megtekintettem egy ingatlant tavaly októberben és e közben megtekintői nyilatkozatot is aláírtam, aminek tartalmát ugyanakkor már nem tzdom, ugyanis én nem kaptam belőle példányt. Idén áprilisban többször ajánlatot is tettem rá, amit a vevő nem fogadott el. Ezután az ingatlanközvetítő arról tájékoztatott, hogy a vevő megszüntette az ingatlanos megbízását. Ezután az eladó kapcsolatba lépett velem, és megegyeztünk a vételárról. Az a kérdésem, hogy van bármi esélye annak, hogy az ingatlanközvetítő rajtam, mint vevőn próbálja behajtani a közvetítői díjat? Köszönöm, András

    • dr. Rusin-Nagybán Rita Brigitta says:

      Kedves András!
      A megtekintési nyilatkozat ismerete nélkül ez a kérdés sajnos nem válaszolható meg. Bár általában a megtekintési nyilatkozat arra szolgál, hogy az ingatlanközvetítő bizonyítani tudja, hogy a vevő általa tekintette meg az ingatlant és ezáltal az eladóval szembeni közvetítői díj iránti igényét alátámassza, előfordulhat, hogy a megtekintési nyilatkozat tartalmaz Önre nézve is kötelezettséget, akár fizetési kötelezettséget is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük